A karácsonyi vacsorán általában hal szokott lenni a környezetemben. Ez egy jó dolog, azt kivéve, hogy nekem kell elkészíteni (ami valójában a lényeg, hiszen megmenekülök a hülye szaloncukor kötözéstől). A recept roppant egyszerű, és jóanyám kétszer is leírta egy cetlire (eddig ennyiszer csináltam én a vacsorát), hogy a kicsi fia el ne tolja. Aki úgy gondolja, hogy nem akar díszeket aggatni, szaloncukrot kötözni, porszívózni, az egy hősies képpel jelentse be, hogy "szívem, majd én megcsinálom a karácsonyi vacsorát!".
A hozzávalók:
- hal: legyen egész, ne filé, és mondjuk süllő vagy pisztráng. Tengeri vagy édesvizi, az mindegy.
- krumpli: nem fogunk vele vacakolni, majd felkarikázzuk, úgyhogy tökmindegy, mekkorák
- vöröshagyma: nem lessz kockázás, csíkozás, ilyesmi, ezt is felkarikázzuk
- szalonna: ebből vegyél valami finomat, majd kell a krumplihoz és a halhoz
- fokhagyma: egy darab gerezd kell, csak az "íze végett" ill. "nem étel, amiben nincsen fokhagyma!"
- halfűszer: bármelyik finom, hála az égnek, nem kell nagyon vacilálni
- bor vagy sör: amennyit gondolsz, ezt fogod inni, amíg sül és figyelni kell rá
- sütő: ha nincsen sütő, akkor két serpenyőben is meg tudod csinálni (volt ilyen)
Elkészítés:
- 23-án este: kivesszük a mályhűtőből a halat és megmossuk
- 24-én reggel: megtisztítjuk a halat. Ha pikkelyes, akkor víz alatt lepikkelyezzük, ha nem, akkor késsel végigkapargatjuk a bőrt, hogy tiszta legyen. Beirdaljuk (jól hangzik, de ez annyi, hogy belevagdosunk az oldalába, úgy, hogy nem daraboljuk fel), besózzuk kívül belül, visszatesszük a hűtőbe
- 24-én este felbontjuk a bort, és iszunk egy pohárkával, felkészülve a nehezére:
- megpucoljuk a krumplit és a hagymát, és felkarikázzuk őket. A krumplit olyan 5-7mm, a hagymát meg olyan szélesre, amilyen hagymaszeletelőnk van.
- felcsíkozzuk a szalonnát
- a tepsit kivajazzuk, és elkezdjük lerakni a krumplit, rá a hagymát, meghintjük fűszerrel és megszórjuk szalonnával, utána mégegy réteg krumpli, aztán rá hagyma, fűszer, szalonna. Ezt így, amíg el nem fogy minden.
- fogjuk a fokhagymát, megpucoljuk és megvágjuk kicsit. Ezután meghúzzuk vele a hal gerincét belülről. Aztán még, és mégegyszer, ha szereted.
- iszunk mégegy pohárkával, mert kell a biztos kéz
- megszórjuk fűszerrel a halat mindenhol (tényleg mindenhol!)
- beletuszkoljuk a szalonnadarabokat az oldalába
- hasával lefele ráállítjuk krumplis hagymás szalonnás cuccra
- befedjük alufóliával
- berakjuk az előmelegített(!) sütőbe, és elkezdjük sütni
- iszunk a jól végzett munkára, elszívunk egy jutalomcigit
- Néha megnézzük, hogy készen van-e. Ezt onnan tudjuk, hogy puha a krumpli, de vigyázzunk, mert az alufólia alatt forró a levegő, nem kell a balesetin kikötni! A hal nagyon könnyen megsül, a krumpli a szűk keresztmetszet.
- Esetleg közben meg lehet csinálni a tartár mártást is: majonéz, mustár, citrom leve. Akkor jó, amikor ízlik :)
Nagyjából ennyi, finom lesz, jó lesz. Az adagok nagyjából úgy néznek ki, hogy egy olyan 40 dekás hal elég egy embernek, de az a mondás, hogy mindenki kapjon egy egészet. Amire figyeljünk, hogy jól mossuk meg, ez nagyon fontos.
Mivel ma még csak dec. 22 van, ezért ma annyi a dolgom, hogy beraktam a mélyhűtőbe.
Utolsó kommentek