HTML

Élőben a fa alól

Karácsonyi unaloműző és liveblog.

Karácsonyi kabaré

Oh Tannenbaum

Last.fm christmas

Twitterkarácsony

Nincs megjeleníthető elem

Mákos vagy Diós?

Mákos vagy diós?
Mákos
Diós
  
pollcode.com free polls

Ünnepi pixelek

Utolsó kommentek

  • matakati (törölt): Ez a szülő sorsa,de szép nagyon. (2009.10.16. 11:02) Gyermekeim...
  • pollner: Kösz Konrad, kellemes meglepetés. Én igazából 72-73-ban jártam a Kaláka klubba, nagyjából addig, m... (2008.12.27. 13:51) Magyar scifi karácsonyra
  • WineSongAceHorse: Ha nem számítjuk a megszerzés nemböcsületes módozatait, mi a megveszekedett búbánatra lehet egy fe... (2008.12.25. 14:03) Fázás
  • szöszmöszke: A halhoz nem kellett volna egy kis csili is? (2008.12.25. 13:57) Boldog Karácsonyt!
  • deejayy: Detto! (marmint a kenyervago :) (2008.12.25. 10:20) Fa állítás
  • Utolsó 20

Linkblog

Archívum

Halott halak

2008.12.22. 20:27 robi

A karácsonyi vacsorán általában hal szokott lenni a környezetemben. Ez egy jó dolog, azt kivéve, hogy nekem kell elkészíteni (ami valójában a lényeg, hiszen megmenekülök a hülye szaloncukor kötözéstől). A recept roppant egyszerű, és jóanyám kétszer is leírta egy cetlire (eddig ennyiszer csináltam én a vacsorát), hogy a kicsi fia el ne tolja. Aki úgy gondolja, hogy nem akar díszeket aggatni, szaloncukrot kötözni, porszívózni, az egy hősies képpel jelentse be, hogy "szívem, majd én megcsinálom a karácsonyi vacsorát!".

robi: IMGP0089

 

A hozzávalók:

  • hal: legyen egész, ne filé, és mondjuk süllő vagy pisztráng. Tengeri vagy édesvizi, az mindegy.
  • krumpli: nem fogunk vele vacakolni, majd felkarikázzuk, úgyhogy tökmindegy, mekkorák
  • vöröshagyma: nem lessz kockázás, csíkozás, ilyesmi, ezt is felkarikázzuk
  • szalonna: ebből vegyél valami finomat, majd kell a krumplihoz és a halhoz
  • fokhagyma: egy darab gerezd kell, csak az "íze végett" ill. "nem étel, amiben nincsen fokhagyma!"
  • halfűszer: bármelyik finom, hála az égnek, nem kell nagyon vacilálni
  • bor vagy sör: amennyit gondolsz, ezt fogod inni, amíg sül és figyelni kell rá
  • sütő: ha nincsen sütő, akkor két serpenyőben is meg tudod csinálni (volt ilyen)

Elkészítés:

  1. 23-án este: kivesszük a mályhűtőből a halat és megmossuk
  2. 24-én reggel: megtisztítjuk a halat. Ha pikkelyes, akkor víz alatt lepikkelyezzük, ha nem, akkor késsel végigkapargatjuk a bőrt, hogy tiszta legyen. Beirdaljuk (jól hangzik, de ez annyi, hogy belevagdosunk az oldalába, úgy, hogy nem daraboljuk fel), besózzuk kívül belül, visszatesszük a hűtőbe
  3. 24-én este felbontjuk a bort, és iszunk egy pohárkával, felkészülve a nehezére:
  4. megpucoljuk a krumplit és a hagymát, és felkarikázzuk őket. A krumplit olyan 5-7mm, a hagymát meg olyan szélesre, amilyen hagymaszeletelőnk van.
  5. felcsíkozzuk a szalonnát
  6. a tepsit kivajazzuk, és elkezdjük lerakni a krumplit, rá a hagymát, meghintjük fűszerrel és megszórjuk szalonnával, utána mégegy réteg krumpli, aztán rá hagyma, fűszer, szalonna. Ezt így, amíg el nem fogy minden.
  7. fogjuk a fokhagymát, megpucoljuk és megvágjuk kicsit. Ezután meghúzzuk vele a hal gerincét belülről. Aztán még, és mégegyszer, ha szereted.
  8. iszunk mégegy pohárkával, mert kell a biztos kéz
  9. megszórjuk fűszerrel a halat mindenhol (tényleg mindenhol!)
  10. beletuszkoljuk a szalonnadarabokat az oldalába
  11. hasával lefele ráállítjuk krumplis hagymás szalonnás cuccra
  12. befedjük alufóliával
  13. berakjuk az előmelegített(!) sütőbe, és elkezdjük sütni
  14. iszunk a jól végzett munkára, elszívunk egy jutalomcigit
  15. Néha megnézzük, hogy készen van-e. Ezt onnan tudjuk, hogy puha a krumpli, de vigyázzunk, mert az alufólia alatt forró a levegő, nem kell a balesetin kikötni! A hal nagyon könnyen megsül, a krumpli a szűk keresztmetszet.
  16. Esetleg közben meg lehet csinálni a tartár mártást is: majonéz, mustár, citrom leve. Akkor jó, amikor ízlik :)

 Nagyjából ennyi, finom lesz, jó lesz. Az adagok nagyjából úgy néznek ki, hogy egy olyan 40 dekás hal elég egy embernek, de az a mondás, hogy mindenki kapjon egy egészet. Amire figyeljünk, hogy jól mossuk meg, ez nagyon fontos.

 Mivel ma még csak dec. 22 van, ezért ma annyi a dolgom, hogy beraktam a mélyhűtőbe.

3 komment

Címkék: karácsony hal vacsora hellókarácsony karácsony2008

A bejegyzés trackback címe:

https://elobenafaalol.blog.hu/api/trackback/id/tr16837215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fdoki 2008.12.22. 21:54:51

Ez hatalmas post volt! :-)
1 igazi antitalentum vagyok főzés/sütésileg,de életemben először,így majd' 47 évesen kedvet kaptam rá...

zazu (törölt) 2008.12.23. 09:11:06

14. pont ismétlés, ismétlés, ismétlés, ismétlés...
ja bocs, az már szilveszter...

Longhand · http://longhand.hu 2008.12.24. 12:16:30

Az elkészült hal fotóját is publikáld majd Robi! :)
süti beállítások módosítása